Bitkili Akvaryum Kumu Nasıl Olmalı?

Bitkili Akvaryum Kumu Nasıl Olmalı?

Modern çağda akvaryumlar artık ofislerden evlere kadar hayatın her alanında aktif olarak kullanılıyor. İnsanların deniz ve su canlılarına olan merakının yanı sıra tropikal canlılarda akvaryumların yaygın olarak kullanılmasına neden olur. Dünyanın her yerinde insanlar akvaryum gibi çok ciddi bir hobiye sahiptir. Ancak akvaryumda balık veya daha farklı bir canlı beslemek çok hassas bir yaklaşım sergilenmesini gerektiren bir hobidir. Ciddi bir sorumluluk getirecek şekilde her bir detayı çok önemlidir. Bu çerçevede günümüzde akvaryumda balık besleyenlerin sıkça duymaya başladığı unsurlardan birisi de bitkili akvaryum kumudur. Bitki bulunan akvaryumlar için özel olarak üretilmiş bitkili akvaryum kumu nasıl olmalı sorusu da doğal olarak merak edilir.

Bitkili Akvaryum Kumu Nedir?


Bitkili akvaryum kumları temel olarak akvaryum içerisinde gübre emilimine yardımcı olan bir tür akvaryum kumudur. Sıkça kullanılmaya başlanması bitkili akvaryum kumu nasıl olmalı sorusuna neden olur. Bu tip özel olarak üretilmiş olan kumlar, diğer tüm akvaryum kum çeşitlerinden tamamen farklıdır. En temel farkı da diğer akvaryum kumlarına göre bitkili akvaryum kumlarının çok ama çok daha hafif olmasıdır. Bitkili akvaryum kumu genel olarak kilin fırınlanması ile elde edilebilen bir kum türüdür. Fırınlama işlemi sırasında söz konusu kumda hava kabarcıkları meydana gelir. Bu şekilde meydana gelen hava kabarcıkları ile de akvaryumdaki canlı yaşamı için çok faydalı olan bakteri oluşumunun gerçekleşmesi sağlanır. Doğal olarak kolonileşerek akvaryum bitkilerinin kök kısmında iyon değişimi sağlar. Bu şekilde de gübre emiliminin çok ciddi oranda artış göstermesi sağlanmış olur. Dolayısıyla bu şekilde bir gübreleme akvaryumun çok daha kaliteli bir biyolojik yapıya sahip olabilmesine yardımcı olur.

Hangi Bitkili Akvaryum Kumu Kullanılmalı?


Günümüzde bitkili akvaryum kumları birden fazla çeşide sahiptir. Buna göre bitkili akvaryum kumu nasıl olmalı sorusu kadar, çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Doğal bitkili akvaryum kumu ve aktif gübreli bitkili akvaryum kumu şeklinde iki türü bulunur. Doğal bitkili kumlar temel olarak aktif gübre yapısı barındırmamaktadır. Ancak bazılarında neredeyse yok denecek kadar da olsa mevcudiyeti söz konusu olabilir. Bol gübreli bataklık alanlardaki verimli çamurların fırınlanması ile elde edilen aktif gübreli bitkili akvaryum kumları ise oldukça faydalıdır.

Etiketler: bitkili akvaryum kumu
Aralık 27, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR