Kuşlar Nasıl Uyur?

Kuşlar Nasıl Uyur?

Kanatlarıyla sınırsızca görünen gökyüzünde uçsuz bucaksız uçuşlar gerçekleştiren kuşlar, her zaman insanın özgürlüğe olan arzusunu simgelemiştir. Muhteşem anatomileriyle masmavi gökyüzünün keyfini yaşayan kuşların dünyası da doğal olarak insanlık tarihi boyunca fazlasıyla merak edilmiştir. İnsanlar kuşların nasıl uçtuğundan, neler yediğine ve hatta nasıl uyuduğuna dair çok fazla soruyu dile getirmektedir. Kuşlar nasıl uyur sorusu da en çok merak edilen konulardan birisidir. Bir kuşun nasıl uyuduğu, fiziksel özelliklerinin göz önünde bulundurulması ile birlikte merak edilmesi çok normal bir hale geliyor. Kuşların uyuması ile ilgili olarak çizgi filmlerden, animasyonlara kadar çeşitli yapımlar nedeniyle pek çok hatalı bilgi bulunmaktadır.

Kuşlar Nerede Uyur?


 yDoğal ortamda ve evde yaşayan kuşlar temelinde aynı sistemde uyku yerlerini belirlemektedirler. Doğal ortamda yaşayan bir kuş türü ne olursa olsun ağacın en yüksek noktalarında kendisine bir yer bularak, “tüneme” yapmaktadır. Tüneyerek uyuyan kuşlar, yaygın olarak bilinenin aksine yuvalarında uyumamaktadır. Kuş yuvası olarak belirtilen bu alanlar tamamıyla çiftleşme, yumurtlama ve tabii ki kuluçka dönemi için önem taşımaktadır. Bunun dışındaki zaman dilimleri içerisinde kuşların uyumak için yuvasını kullanması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak evcil kuşlarda kafes temizliği düzenli olarak yapıldığından kafes içerisindeki salıncağı tünemek için kuşların en çok sevdiği uyku şeklidir.

Kuş Uykusu Nasıl Olur?


Kuşlar nasıl uyur
sorusuna ek olarak ayakta uyumalarına rağmen nasıl düşmedikleri de insanların en çok merak ettiği konulardan birisi oluyor. Kuşların uykuları sırasında ayakta olmalarına rağmen düşmemelerini nedeni tamamen teknik bir özelliklerine bağlıdır. Kuşların anatomik yapısı gereğince bu şekilde uyuyabiliyor. Kuş doğal ortamında bir dala, evde ise kafesindeki salıncağa konduktan sora bacaklarını büker ve göğsüne doğru çeker. Vücudunun ağırlığını da aşağıya doğru vererek, bacak kaslarında kasılmasını sağlar. Kasılan bacak kasları sayesinde de tendonların ayak parmak kemiklerini çekmesi ve bükülmenin meydana gelmesi mümkün olur. Alt kısmı tırtıklı olan ayak parmak tendonları sayesinde ayak bileğinden aşağıya doğru inen tendonlarda kilitlenme sağlanır. Bu uyuyuş tarzı vücut sıcaklığını da güçlü bir şekilde koruyabilmesine yardımcı olur.

Etiketler: kuşlar
Mayıs 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR