Akvaryum Işığı Nasıl Olmalı?

Akvaryum Işığı Nasıl Olmalı?

Akvaryumda kullanılan ışıklar sadece akvaryumun için net şekilde görebilmek ve balıkları dışarıdan rahatlıkla izlemek için kullanılmaz. Aksine akvaryumdaki balıklar için gerekli olan yaşam koşulları standartlarının sağlanması açısından en temel gerekliliklerden birisidir. Bu nedenle akvaryum ışığı seçimi ve düzenlemeleri noktasında son derece hassas şekilde hareket edilmesi gerekir. Az seviyede olan akvaryum aydınlatma ışıkları yetersiz kalabileceği gibi fazla olması da balıklar için zararlı olabilir. Bu yüzden akvaryumda beslenen balıkların veya diğer canlıların gün ışığı konusunda ihtiyaçlarına göre hareket edilmesi gerekir. Akvaryumdaki ışık aynı zamanda akvaryum içerisinde bitki ve organizmaların yetişmesi açısından gerekli olan oksijen ve enerjinin oluşturulmasını sağlamaktadır.


Akvaryum Işığı Düzenlemesi


Akvaryum ışığı
seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli teknik detaylar bulunuyor. Bu teknik detaylar arasında ilk sırada tabii ki “watt değeri”, “lümen değeri”, “kelvin değeri” ve “PAR değeri” yer almaktadır. Bu teknik değerleri göz önünde bulundurarak, yapılan akvaryum ışıklarının seçimi ile balıklar ve diğer mikroorganizmalar için gerekli olan yaşam koşullarının sağlanabilmesi mümkün olur. Günümüzde akvaryumlarda aydınlatma için LED ışık kaynakları ile floresan kullanımı ağırlıklı olarak tercih edilir. Akvaryumda beslenen balık ve diğer canlıların gereksinim duydukları düzeyde aydınlatma sağlanmalıdır. Bunun içinde günlük olarak aydınlatma sürelerinin ortalama 10 saat ile 12 saat aralığında olması yeterlidir. Bu periyoda uygun olarak hareket edebilmek için akvaryum aydınlatma zamanlayıcı aparatlarından yardım alınabilir.

Akvaryum ışığı düzenlemelerinde özellikle aydınlatma düzenlemesinin yapıldığı ışığın bitkili mi yoksa bitkisiz olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bitki akvaryum modellerinde bitkilerinde sağlıklı bir şekilde gelişiminin sağlanabilmesi için “6500K” ile “7500K” renk sıcaklığına sahip olan aydınlatma kaynaklarının kullanılması gerekir. Akvaryum bitkilerine göre akvaryum balıklarının biyolojik özellikleri nedeni ile ışığa gereksinimleri bulunmaz. Bu nedenle sadece balık beslenen ve bitki bulunmayan akvaryumlarda “5500K” ile “6500K” renk sıcaklığındaki ışık kaynaklarının kullanımı yeterlidir. Bununla birlikte “8000K” ve üzeri renk sıcaklığına sahip olan ışıklar yalnızca tuzlu su akvaryumları için kullanıma uygundur. Bu ışıklar genellikle mavimsi renk tonunda olur.

Etiketler: akvaryum ışığı
Temmuz 12, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR