Akvaryum Kokusu Nasıl Giderilir?

Akvaryum Kokusu Nasıl Giderilir?

Hem görsellikleri hem de içerisinde canlıların insana verdiği mutluluk ve huzurla akvaryum yaşamın önemli bir parçası konumunda bulunuyor. Birbirinden farklı on binlerce farklı deniz canlısının beslenebildiği akvaryumlar, bulundukları her mekana dekoratif bir değerde katıyor. Ancak akvaryumda deniz canlıları besleyen kişilerin akvaryum bakımı konusunda titiz bir yaklaşım sergilemeleri çok önemlidir. Hem içerisindeki canlıların sağlığı hem de hijyen standartları açısından bu konu çok önemlidir. Bakımları periyodik olarak yapılsa da ya da yapılmasa da akvaryum kokusu olarak belirtilen rahatsız edici kokular çevreye yayılabilir. Çevreye yaydığı kötü kokuların pek çok farklı nedeni olduğunun unutulmaması gerekir. Bu nedenle akvaryumda kötü koku yayılımına neden olan ana kaynağın belirlenmesi öncelikli işlemdir.


Akvaryum Kötü Koku Önleme


Çevreye fazlasıyla rahatsızlık verebilecek şekilde ortaya çıkabilen akvaryum kokusu oluşumu birden fazla nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bu nedenle akvaryumdaki kötü kokunun giderilebilmesi için öncelikle hangi nedene bağlı olarak ortaya çıktığının belirlenmesi gerekir. Akvaryum kötü koku oluşumunun en yaygın nedenlerinden birisi de rutubet kaynaklıdır. Çok iyi bakılıyor olsa bile akvaryumdan rutubet kokusu gelebilir. Böyle bir durumun söz konusu olmamasını sağlayabilmek için mutlaka akvaryumun üzerinin mümkün olabildiğince kapalı tutulması gerekir.

Akvaryum kokusu çürük yumurta, kükürtlü hamam suyu kokusuna benzer nitelikte olabilir. Böyle bir nedenle akvaryum kokusunun ortaya çıkması temel olarak akvaryum içerisinde oksijenli ortamın yeterli seviyede olmamasıdır. Böyle bir durumda kum pipeti yardımı ile kum iyice karıştırılarak, dip çekilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte akvaryum suyunun hemen hemen yarısı olacak şekilde yenilenmelidir. Ayrıca eklenecek su içerisine düzenleyici ve bakteri kültürü ilave edilerek, 2 gün boyunca yem atılmadan karartılması gerekmektedir. Akvaryum içerisinde yer alan balıkların ya da salyangoz veya midyenin ölmüş olması kötü koku oluşumuna neden olabilir. Özellikle salyangoz ve mide ölüsü çok daha kısa sürede çok daha ağır bir koku yayabilir. Koku kaynakları temizlenirken, akvaryum suyunun da yaklaşık olarak %30 gibi bir oranının yenilenmesi gerekir. Farklı yemlerin kullanımı da böyle kötü koku oluşumuna neden olabilir. Bunun önüne geçilmesi için ise düzenli ve özenli şekilde hazırlanan akvaryum yemleri kullanımıdır.

Etiketler: akvaryum kokusu
Temmuz 01, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR