Akvaryum PH Nasıl Ölçülür?

Akvaryum PH Nasıl Ölçülür?

Akvaryumda yetiştirilecek canlılar için akvaryumdaki suyun PH değerinin ideal seviyede oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle de akvaryum suyunun PH değerinin uygun olan seviyelerde tutulması gerekir. Bunun sağlanabilmesi ise dışarıdan gözle öngörülebilecek bir durum olmamasından dolayı çeşitli tekniklerin kullanımı gerçekleştirilir. Bu teknikler vasıtası ile suda PH değeri tespit edilerek, akvaryum araçları vasıtası ile uygun seviyeye sabitlenmesi gerekir. Bir akvaryum içerisinde olması gereken PH seviyesinin ne altına inilmesi ne de üzerine çıkılması gerekir. Tam olarak uygun olarak belirtilen akvaryum PH değeri veya aralığının oluşturulmasına hassasiyet gösterilmesi gerekir.


Akvaryum PH Değeri Ölçüm Teknikleri
 

Teknik açıdan PH değeri, bir çözeltinin asitliğini veya alkalinitesini derecelendirme amaçlı bir ölçü birimi türüdür. Ağırlıklı olarak akvaryum suyu PH değeri için 6.5 ile 7.5 aralığı önerilmektedir. Bu PH değeri aralığında oldukça geniş bir yelpazede balık ve diğer akvaryum canlılarını sağlıklı bir şekilde besleyebilmek mümkündür. Akvaryum içerisindeki suyun PH değerinin kaç olduğunun tespit edilebilmesi için mutlaka PH değeri ölçüm test kitlerinin kullanılması gerekliliği bulunmaktadır. Alternatif bir yöntem bulunmaması nedeni ile akvaryum PH değeri ölçümleri için mutlaka PH test kiti kullanımının gerçekleştirilmesi gerekir. Her bir test kitinin uygulaması birbirinden farklı olabileceği gibi aynı zamanda da kullanılabilirlik sayısı da birbirinden farklıdır.


Akvaryum PH Ölçüm Kiti


Akvaryum PH değeri ölçüm kiti kullanımı son derece pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu PH değeri ölçüm kitlerinin kullanımı için ekstra teknik bir bilgi ve donanıma sahip olunması gerekliliği ise bulunmamaktadır. PH değeri ölçüm kitinin kullanımı için öncelikle kitin iyice çalkalanması gerekmektedir. Daha sonra kit kutusu içerisinde bulunan test tüpünün akvaryum suyuna birkaç defa olacak şekilde çalkalanmalıdır. Ardından 5 mil noktasına kadar akvaryumdaki suyla doldurulmalıdır. Tüpün dışını kuruladıktan sonra 4 damla kadar ayıraç ilave edilmelidir. Test tüpünün kapağı tamamen kapatıldıktan sonra hafif şekilde sallanması yeterlidir. Ardından vakit kaybedilmeden renk skalasından PH değeri karşılaştırmasının yapılması gerekir. Bunun için renk skalasındaki beyaz kısma tüpün yerleştirilmesi daha iyi bir gözleme imkanı sağlar. 

Etiketler: akvaryum ph ölçümü
Haziran 21, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR