Akvaryum Tuzu Ne İşe Yarar?

Akvaryum Tuzu Ne İşe Yarar?


Akvaryumu bir uğraş olarak benimseyen herkesin öğrenmesi gereken pek çok ayrıntı bulunuyor. Bunlar arasında ilk sıralarda gelenlerden bir tanesi de akvaryumun içerisine kaya tuzu konulmasıdır. Pek çok Aquarist bir tür alışkanlık şeklinde kaya tuzunu kullanıyor olmasına rağmen, bunu neden kullandığını bilmez. Bazı akvaryumcular ise kaya tuzu yerine normal sofra tuzu kullanır. Akvaryum tuzu, sofra tuzunda bulunan iyotu içermeyen bir tuzdur. Kaya tuzunda iyot bulunmaz ve iyot balıkların bazıları için ölümcül olabildiği gibi, yararlı bakterilerin ölmesini sağlayarak, elverişsiz bir yaşam ortamının oluşmasına neden olur. Bu sebeple içerisinde iyot olmayan kaya tuzunun, eritilerek akvaryumun içerisine homojen bir dağılım göstermesi sağlanmalıdır.

Neden Akvaryum Tuzu Kullanılır?


Akvaryum tuzu
kullanılmasının birkaç nedeni birden bulunuyor. Genel olarak bilinen, balıklara daha doğal bir ortam oluşturmak için, suyun tuzlandırılmasıdır. Bu bilgi doğruysa da biraz eksiktir. Balıkların doğal ortamlarına daha yakın bir atmosferin sağlanmasında akvaryum tuzunun katkı sağladığı bir gerçektir. Bu durum aynı zamanda balıkların streslerinin azaltılmasını ve daha iyi bir ruh haline sahip olmalarını da sağlar. Ancak tuzun kullanımı sadece bu amaç doğrultusunda değildir. Bazı bakterilerin ölmesini sağlayan kaya tuzu, bu bakterilerin akvaryuma girmesine de engel olur. Aynı zamanda hastalanmış balıkların klorür ve sodyum gibi ihtiyaçlarını karşılayarak, daha sağlıklı balıklarınız olmasını da sağlar.

Ne Kadar Tuz Kullanmalıyım?

Akvaryum tuzu balıklar için son derece önemli bir ayrıntıdır ve mutlaka kullanılmalıdır. Bununla birlikte, kullanım dozajına da son derece hassas şekilde yaklaşmalıdır. Fazla kullanımında balıkların ciğerlerine zarar verebileceğiniz gibi, az kullanımı da bakterileri önleyemez ve amacına uygun bir kullanım olmaz. 100 Litrelik bir akvaryuma bir kaşık kaya tuzu kullanılması, sağlıklı dozajdır. Buna göre kendi akvaryumunuzun su miktarına göre tuz miktarını belirleyebilirsiniz. Akvaryum tuzlarının üzerilerinde dozaj ve kullanım şekli bulunuyor. Bu sebeple bu talimatları mutlaka okuyarak kullanmanızı öneriyoruz. Az kullanılması hiç kullanmamakla eşdeğer bir durum oluşturabilir. Çok kullanılması ise sağlıksız bir ortamın oluşmasına ve bazı balıkların buna dayanamamasına sebep olabilir. Bu sebeple hassas bir şekilde ne kadar tuz kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Etiketler: Akvaryum tuzu
Haziran 18, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR