Doğum Yapan Köpek Ne Yemeli?

Doğum Yapan Köpek Ne Yemeli?

Köpekler ortalama olarak 63 günlük bir hamilelik sürecinden sonra yavrularını doğurur. Doğum sonrasında annenin vücudunda fizyolojik olarak pek çok farklı değişim ve dengesizlik meydana gelir. Bu süreçte hem yavrularının ihtiyaçlarını karşılayabilecek hem de sağlığına hızla kavuşabileceği bir dengeleme sürecinin başlatılması gerekir. Bunun içinde doğum yapan köpek mutlaka hassas bir beslenme programına alınmalıdır. Bu şekilde çok daha hızlı ve çok daha güçlü bir şekilde sağlığına yeniden kavuşması sağlanabilir.

Doğum Yapan Köpek Beslenmesi

Doğum yapan köpekler, emzirme dönemine başlar. Bu nedenle vücudundaki bağışıklık durumunun ve genel sağlık durumunun güçlü kalmasının sağlanması gerekir. Doğum yapan köpek için mutlaka yüksek protein değerlerine sahip olan bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Bunun için özel olarak üretilmiş olan doğuran köpek mamaları kullanılabilir. Bu şekilde doğum yapan köpeğin süt üretiminin artmasını ve yavrularının gelişimi için ihtiyaç duyduğu yüksek enerjiyi toparlayabilmesi sağlanabilir. Bu süreçte beslenmedeki yüksek yağ sayesinde kaloriye dönüş sağlayarak, doğum yapan köpek fizyolojisinin ihtiyacının karşılanabilmesine yardımcı olur.

Sindirme kapasitesi yüksek olan ve daha düşük miktarda mama ile kalori alımı gerçekleştirilebiliyor. En üst düzeye çıkarttığından mutlaka bu şekilde sindirime yardımcı olacak mama ve besinlerin kullanımı gerçekleştirilebilir. Annenin yavrularını emzirebilmesi için ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve fosforunda mutlaka desteklenmesi gerekir. Bunun için kalsiyum ve fosfor içeriği yüksek seviyede olan besinlerin tüketmesinin sağlanması gerekmektedir.

Hamile ve emziren köpekler enerji konusunda çok fazla gereksinime ihtiyaç duymaktadır. Emzirmiş olan köpeklerin enerji gereksinimlerinin sağlıklı yetişkin köpeklere göre hemen hemen 4 ile 8 kat daha fazla olduğudur. Bu çerçevede dengeli beslenme programı oluşturulurken yağ miktarı yüksek seviyede olması daha fazla enerjinin oluşturulabilmesine yardımcı olmaktadır. Bu şekilde emzirme döneminde doğum yapan köpeklerin büyüme çağında hem yavruların hem de emziren annenin sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle vitamin ve mineral seviyesi yüksek olan özel kuru mama ve takviye edici bir beslenme programının tamamlanması gerekliliği bulunuyor. Bu şekilde doğum yapan köpek için çok daha sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatabilmeleri sağlanabilmektedir.

Etiketler: doğum yapan köpek, hamile köpek
Haziran 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR