Erkek Kedi Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Erkek Kedi Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Her kedi sahibi, kedisinin çiftleşmesini istememesi, “azgınlık dönemi” olarak isimlendiren süreçteki sıkıntılarından kurtarmak için kısırlaştırma kararı alabilir. Kedilerde kısırlaştırma işlemi sayesinde güdüsel olarak kendisine hakim olabilmesi ve cinsel dürtülerinin ortadan kaldırılması sağlanabiliyor. Bu gibi cerrahi müdahaleler pek çok kişiyi endişeye sürüklüyor olsa da uzmanlara göre kedi kısırlaştırmak sağlıklı bir eylemdir. Kısırlaştırma işlemi erkek ve dişi kedilerde birbirinden önemli farklılıklar içermektedir. En erken kısırlaştırma yapılabilecek dönem dahi farklılık teşkil etmektedir. Bu nedenle erkek kedi sahipleri tarafından erkek kedi ne zaman kısırlaştırılır şeklinde daha odaklı araştırmalar gerçekleştiriliyor.

Erkek Kedi Kaç Yaşında Kısırlaştırılır?

Erkek kedi ne zaman kısırlaştırılır sorusu ay bazlı olarak yanıtlanır. Uzman veteriner hekimlere göre erkek kedilerde ergenlik dönemi olarak belirtilen cinsel gelişimin 6.aydan itibaren başlamaktadır. Buna karşın veteriner hekimler erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu için mutlaka kedinin bedensel gelişim sürecinin tamamlanmasının beklenmesini önermektedir. Bu durumda erkek kedilerin kısırlaştırma süresinin 6 aydan daha uzun olmasına neden oluyor. Özellikle erkek kedilerde bedensel gelişimin tamamlanması süresi ortalama olarak 10 ay ile 15 aylık olduğu dönemde söz konusu olmaktadır. Doğal olarak erkek kedilerde ilk yıl dolmadan da kısırlaştırmanın yapılabilmesi mümkündür. Ancak 10-15 ay gibi geniş bir süreç aralığı söz konusu olduğu unutulmamalıdır. Çünkü uzman veteriner hekim tarafından her erkek kedi için 10. Aydan itibaren kısırlaştırma müdahalesi yapılmaz.

Erkek kedilerin 10. Ayda bedensel gelişim durumları değerlendirmeye alınır. Eğer bedensel gelişimi tamamlandığı kanısına varılır ise erkek kediler için kısırlaştırma işlemi 10.aydan itibaren gerçekleştirilebilmektedir. Erkek kedi ne zaman kısırlaştırılır merak edenlerin bu bilgiler ışığında hareket etmeleri gerekir. Bununla birlikte kısırlaştırma operasyonunun gelişim tamamlandıktan sonra yapılmasının pek çok önemli artısı da bulunmaktadır. Bunların başında da operasyon sonrası ileriki süreçlerde erkek kedilerin böbrek ve idrar yolu hastalıklarına yakalanma riski önemli oranda düşürülebilmektedir. Ayrıca erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi, dişi kedilere nazaran daha kolay ve daha düşük risk seviyesine sahiptir. Aynı zamanda da dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonuna göre çok daha kısa zaman alır.

 

Etiketler: erkek kedi, kedi kısırlaştırma
Nisan 18, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR