İguana Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

İguana Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Farklı ve dikkat çekici görüntüsüyle büyüleyen iguanalar, günümüzde evcil hayvanlar arasında kendisine yer buluyor. Evlerde teraryumda beslenebilen iguanaların bakımı oldukça hassas ve titiz bir şekilde sağlanmalıdır. Tropikal bir canlı olmasından mütevellit yaşamı için en uygun olan koşulların sağlanması çok önemlidir. Yeni iguana beslemeye başlayanların aklındaki ilk soru doğal olarak iguana cinsiyeti nasıl anlaşılır şeklinde oluyor. Doğrudan iguana bakımı ile ilgili farklılıklara yol açmıyor olsa da uzun vadede bakım açısından önem taşıyan bir bilgi olabilir.

İguana Cinsiyeti Ne Zaman Anlaşılır?


Her canlıda olduğu gibi ve hatta çok daha fazla şekilde iguanalarda yaşamlarının ilk dönemlerinde cinsiyetinin ne olduğu anlaşılabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle iguana cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusuna yanıt bulmak için iguananın cinsel olgunluğa ulaşması beklenmelidir. Yavru iguanalar hem erkek hem de dişi olarak bir farklılık göstermez. Dolayısıyla cinsiyetinin bu dönemde ne olduğu anlaşılamaz. İguanaların cinsel olgunluk yani erişkinlik dönemleri ortalama olarak 1.5 yıl ile 2 yıl aralığındadır. Yani iguanaların cinsiyeti ancak aşağı yukarı 1.5 yıllık bir süreç sonunda anlaşılabilir.

Erkek İguana Nasıl Anlaşılır?


Olgunluk dönemine gelmiş bir erkek iguananın ikincil cinsel nitelikleri oluşur. Erkek iguanalar gözle anlaşılabilir şekilde çok daha büyük boyutlara sahip olurlar. Ayrıca erkek iguanaların baş kısımlarının üstünde şişlik bulunur. Sırt kısımlarından aşağıya doğru olan kuyruklarının uzunluğu daha fazla olduğu gibi daha sivri uçlu olur. Bununla birlikte erkek iguanalarda çene kısımları daha fazla kas yoğunluğu nedeniyle çok daha büyüktür. Erkek iguanalarda ayrıca bacaklarının arasında kolayca görülebilecek “uyluk kemiği” bulunur.

Dişi İguana Nasıl Anlaşılır?


İguana cinsiyeti nasıl anlaşılır
sorusuna dişi iguanalar için fiziksel özelliklerine bakılabilir. Dişi iguanalarda en belirleyici özelliklerin başında “erkek ikincil cinsel özellikleri” bulunmamasıdır. Erkek iguanalara göre başı daha ufak olduğu gibi aerodinamiktir. Dişi iguanaların, erkek iguanalara nazaran çok daha uzun olması gibi bir özellikleri de mevcuttur. Ayrıca daha ince beden hatları ile de bariz bir şekilde erkek iguana fizyolojisinden ayrıştırılabilmektedir. Dişi iguanalarda “hemipenal çıkıntısı” bulunmaz.

Etiketler: İguana Cinsiyeti
Ocak 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR