Kedi Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Kedi Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Kedilerde de bizde olduğu gibi önemli ve çeşitli hastalıklara karşı yapılması zorunlu aşılar bulunur. Hayvan dostları bir kedi beslemeye karar verdiğinde, ciddi bir sorumluluğu da üstlenmiş olur ve aşı takvimi gibi yaşamsal önemdeki konularda bilgi sahibi olmalıdır. Bir kedinin aşı takvimi 6 haftalıkken başlar ve yıllık tekrarlarla yaşamı boyunca sürer. Aşılar temel ve temel olmayan olmak üzere iki grupta toplanır. Temel olan aşılar her kediye uygulanması zorunlu aşılardır ve Karma, Kuduz ve Leukemia aşılarıdır. Temel olmayan grupta, kedilerin sağlık durumlarına göre obsiyonel olarak uygulanan çeşitli aşılar bulunur. Bu aşıların uygulanması kedilerin sağlık sorunlarına göre belirlendiği için, veterinerler tarafından tavsiye edilen takvimde uygulanır. Kısa bir ön bilgiyle, aşıların ne denli önemli olduğu vurguladıktan sonra, gelelim kedi aşıları ne zaman yapılır? sorusunun net cevabını vermeye.

Kediler İçin Aşı Takvimi?


Kedi sahibi olan herkesin cevabını bilmek istediği kedi aşıları ne zaman yapılır? Sorusunun cevabını şöyle netleştirelim. Henüz bağışıklık sistemleri gelişmemiş olan yavru kedilerin anne sütü sayesinde bağışıklık sistemlerinin çalışması 45 günlük süre boyunca dirençlidir. Bu süre sonunda bağışıklık sistemi anne sütünün katkısıyla korunmamaya ve hastalıklara karşı da açık duruma gelmesiyle karşı karşıyadır. Bu sebeple kedi aşı takvimi 6 haftalıkken başlar.

  • 6. Haftadan itibaren İç ve Dış parazit için aşıyla birlikte genel bir kontrol yapılmalıdır.
  • 8. ve 10. Hafta arasında ilk karma aşısı yapılmalıdır.
  • 9 ile 11. Haftalar arasında Leukemia testi ve aşısı yapılmalıdır.
  • 10 ile 12. Hafta arasında ikinci karma aşı yapılmalıdır.
  • 11 ile 13. Hafta arasında Leukemia aşısının tekrarı yapılmalıdır.
  • 12 ile 14. Haftalar arasında Kuduz aşısı yapılmalıdır.

Bu zorunlu aşıların yanında yaşını dolduran bir kediye, her yıl olmak üzere Leukemia, karma ve kuduz aşılarının tekrar uygulanması tavsiye edilir. Bunların yanında her 2 ya da 3 ayda bir parazit aşısının da tekrarlanması gerekmektedir. Kedi sahibi olan herkesin sıklıkla sorduğu kedi aşıları ne zaman yapılır? Sorusunu kapsamlı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Bu temel aşıların, dostlarımızın her an risk altında olduğu birçok hastalıktan korunmalarını sağlayacağını unutmamalısınız.

Etiketler: kedi aşıları
Eylül 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR