Kedi Aşıları Yapılmazsa Ne Olur?

Kedi Aşıları Yapılmazsa Ne Olur?

Temel kedi aşıları kedilerin bağışıklık sistemlerinin anne sütüyle korunduğu ilk aşama olan 45 günlük süreden sonra yapılmaya başlanmalıdır. Her kedinin yaşamı boyunca süren ve onun bazı hastalıklara karşı antikor üretmesine neden olan aşılarını belirli bir takvimle olması gereklidir. Bazı kedilerin evde beslenmesi ve hiç dışarı çıkmadığı için hastalık kapma riskinin de olmadığı düşüncesiyle sıklıkla karşılaşılır. Bu bazı hastalıklar için yanlış bir kanı olduğu gibi, kedi aşıları yapılmazsa ne olur? Sorusunun yanıtlarının çeşitliliği de aşıları yaptırmak için zorunlu bir durum oluşturur. Bir kedinin herhangi bir şekilde ( genellikle oyun oynarken olabiliyor ) bir yabancıyı ısırması veya tırmalaması durumunda, bu kişinin başvurduğu sağlık kuruluşu da kedinizin yasal aşılarının olup olmadığını kanıtlamanızı isteyecektir.

Kedi Hastalıkları İnsana Bulaşır mı?


Kedi aşıları yapılmazsa ne olur?
Sorusunun iki önemli yanıtı bulunur. Kedi hastalıklarının bir kısmı kediler arasında bulaşıcıdır ve temel aşılarla kedilerin korunmaya çalıştıkları hastalıklar bir defa bulaştı mı yüksek olasılıkla ölümle sonuçlanır. Ancak bazı kedi hastalıkları aynı zamanda insana bulaşabileceği gibi, insanlarda başka bazı hastalıkları tetikleyebilen virüsler ve mikroorganizmalara sahiptir. Dolayısıyla bu hastalıklarla enfekte olmuş bir kedinin, sizin sağlığınızı da tehdit edebileceği unutulmamalıdır.

Aşıyla Kedimi Hangi Hastalıklardan Korurum?


Kedi aşıları yapılmazsa ne olur?
Sorusunu cevaplayabilmek için, hangi hastalıklara karşı korunmalarını gerektiğini de açıklamamız gerekir. Gençlik hastalığı olarak da bilinen Kedi panlökopeni iltihabı, viral bir hastalıktır ve kedilerden kedilere bulaşır. Kediniz aşıyla bı hastalığa antikor üretmediyse, sonucu yüksek ihtimalle ölümcüldür. Bazı kedilerde aşı da bu hastalığa karşı yeterli savunmayı oluşturmaz. Karma aşı bu hastalıktan korunması için yapılır. Yine sadece kediler arasında bulaşıcı olan Kedi nezlesi ve kedi üst solunum yolu iltihabı hastalıkları da karma aşı sayesinde kedinizin korunacağı diğer hastalıklardır. Sadece bir başka kediyi severek bile bu hastalıkları kedinize bulaştırabileceğinizi unutmayın. En tartışmalı olan kedi aşılarından biri Kedi lösemisi aşısıdır. Bu aşıyı yaptırmanız yasal olarak zorunlu olduğu gibi, kedinizin bu hastalığa yakalanması sonucu kurtulma olasılığı sadece % 15’ tir. Bu aşıyı yaptırmadan önce testini yaptırarak kedinizin risk grubunda olup olmadığını da öğrenebilirsiniz. Diğer tartışma konusu aşı olan kuduz aşısı da, yasal olarak zorunludur. Kuduz insan da bulaşan bir hastalıktır ve bu sebeple çok sıkı koruma tedbirleri kapsamındadır.

Etiketler: kedi aşıları
Eylül 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR