Kedi Kızgınlık Dönemi Ne Yapılmalı?

Kedi Kızgınlık Dönemi Ne Yapılmalı?

Kedi besleyen kişilerin en fazla endişe duydukları ve şikayette bulundukları zamanların başında kedilerinin kızgınlık dönemleri gelmektedir. Fazlasıyla saldırganlığın ön plana çıktığı ve sürekli ilgilenmek durumunda kalınması, bu sürecin çok fazla şikayete konu olmasına neden oluyor. Kedilerde kızgınlık dönemi olarak adlandırılan bu süreç, tamamen fizyolojik bir durumdur. Kedilerin cinsel dürtülerinin ağır baskınlık kurması, bu doğrultuda anlamlandıramadığı ciddi bir istekle karşılaşmasına neden olur. Bunun sonucunda da özellikle evde kedi besleyenler açısından çok daha zorlu bir süreçle mücadele etme durumu söz konusu olur. Bu yüzden kedi sahipleri tarafından kedi kızgınlık dönemi ne yapılmalı konusunda çok sık şekilde araştırma yapılmaktadır. Özellikle toplumda genel olarak Mart ayı kediler için kızgınlık dönemi olarak bilinir. Ancak kediler yıl boyunca bu dönem içerisinde bulunurlar.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Yapılmalı?

Dişi kedi sahipleri için belirtilen kızgınlık dönemi çok daha zorlu şekilde geçer. Bu nedenle de dişi kediler için kedi kızgınlık dönemi ne yapılmalı konusunda daha bilinçli hareket edilmesi gerekir. Dişi kedilerin bu dönemde hamile kalmaların hem fizyolojilerinde hem de karakterlerinde önemli etkileri bulunur. Ayrıca sonrasında yeni yavru kediciklere sahip olunması gibi ciddi bir sorumlulukta söz konusu olmaktadır. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi temel olarak 5.ay ile 6.ay itibariyle başlamaktadır. Dişi kedinin bu dönemde çiftleşmesini arzulamayan sahiplerinin mutlaka hap veya kısırlaştırma tedavisi ile çözüm sağlaması gerekir. Eğer çiftleşmesine engel olunmak istenmiyor ise gerekli şartların en sağlıklı şekilde oluşturulmasına önem gösterilmesi gerekir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Yapılmalı?

Erkek kedilere yönelik olarak kedi kızgınlık dönemi ne yapılmalı sorusu da ayrı bir önem taşır. Hormonlarının etkisiyle aşırı saldırganlık hali, etrafa idrar püskürtme ve ciddi yaralanmalara yol açacak kavgalar görülebilir. Bu durumda hem erkek kedi hem de sahibi için son derece meşakkatli bir sürece yol açar. Bu nedenle kedisinin çiftleşmesini istemeyen ve dolayısıyla kızgınlık dönemi etkilerini önlemek isteyenlere kısırlaştırma tedavisi önerilmektedir. Çiftleşmesine engel olmak istemeyen kişilerin kolayca anlaşabileceği bir partnerin yer alacağı bir ortam sağlanması çok önemlidir. Bu dönemde dışarıya bırakılması özellikle erkek ev kedilerinin dış ortam koşullarına alışık olmaması detayını öne çıkartır. Bu durumda hayati düzeyde yaralar alabileceği diğer erkek kedilerle kavgalar yaşamasına neden olabilecektir.

Etiketler: kedi, kedi kızgınlık, kedi kızgınlık dönemi, kedi kizginlik, kedi kızan, kedi kizan
Nisan 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR