Kedi Paraziti İnsana Ne Yapar?

Kedi Paraziti İnsana Ne Yapar?

Her evin neşe kaynağı olan kedilerin sağlığı kadar, bir arada yaşadığı sahiplerinin de sağlığına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Doğal olarak her kedi sahibi için en önemli sorulardan birisi de kedi paraziti insana ne yapar merak edebiliyor. Kedilerden insana parazit bulaşır mı sorusunun yanıtı ne yazık ki olumludur. Yani kedi paraziti insana bulaşabilir. Ancak kedilerdeki parazitlerin insanlara bulaşması için önemli hususlar bulunmaktadır. Bunlar arasında başlıca olanları;

Yaşam alanlarında hijyen koşullarının tam olarak sağlanamaması

Kedi aşı takvimine uygun şekilde tüm aşılarının düzenli olarak yaptırılmaması

Şeklindedir. Bu huşular parazitlerin insana bulaşmasını ciddi derecede tetikler. Kedilerde bulunan bazı kurtlar, mikroplar ve parazitler insanlara bulaşabilmektedir. Ayrıca kedisi sık sık dışarıya çıkan kişiler için bu risk çok daha yüksek seviyede olur.

Kedi paraziti insana ne yapar sorusunun bulaşabilecek iç ve dış kedi paraziti türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak insana bulaşan kedi parazitleri arasında en ciddi risk oluşturanı “Toksoplazma” isimli parazittir. Kedilerde bulunan bu parazitin kalıcı hasarlara yol açabilmesi ve hatta hayati risk teşkil edebilmesi mümkündür.

Toksoplazma İnsana Ne Yapar?

Toksoplazma paraziti, kedilerde bulunan en tehditkar parazit türüdür. Ancak toksoplazmanın insana bulaşmasına neden olabilecek bazı hususların söz konusu olması gerekmektedir. Buna göre parazite enfekte olan kedinin dışkısıyla temas sonrası solunum kanallarına temas edilmesi gerekir. Bununla birlikte toksoplazma enfeksiyonları yetişkin kişilerde ağırlıklı olarak herhangi bir semptom görülmez. Bu nedenle de genellikle doktora gidilmesine gerek olmadan soğuk algınlığı düzeyinde geçirilebilir. Bu doğrultuda toksoplazma paraziti insan vücudunda;

Hafif kas ve eklem ağrıları,

Halsizlik ve yorgunluk hali,

Lenf düğümlerinde şişlik,

Şeklinde semptomlar meydana gelir. Bu semptomların geçiş süresi ise birkaç haftayı bulabilmektedir. Ancak herhangi ek bir tedavi müdahalesine ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte çok nadir şekilde göz enfeksiyonlarının meydana gelmesine yol açabiliyor. Özellikle bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açan “Lösemi”, “Lenfoma”, “AIDS” gibi hastalıklarla birlikte organ nakli geçiren kişilerde enfekte sonrası süreç çok ağır geçebilir. Hatta ileri seviyede olan kişilerde hayati riskler dahi oluşturabilir.

Etiketler: kedi paraziti, kedi parazit
Nisan 08, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR