Kedi Tırmalamasında Ne Yapılır?

Kedi Tırmalamasında Ne Yapılır?

Tüm sevimlilikleri ile herkes için neşe ve mutluluk kaynağı olan kediler, aslında birer avcı olarak yaratılmıştır. Tüm fizyolojik özellikleri ve hatta oyunlar avcılık kabiliyetleri üzerine kuruludur. Bu nedenle çoğu zaman istemeden kedilerin sahibine zarar verebilmesine neden oluyor. Bazı durumlarda da savunma veya saldırı amaçlı olarak insanları tırmalayabiliyor. Son derece keskin olan tırnakları ile tırmalayan veya ısıran kediler, insan sağlığı için tehdit oluşturabilir. Harici yaralanmaların dışında daha ciddi hastalıkların söz konusu olmasına sebebiyet verebilir. Kedi tırmalamasında ne yapılır konusunda bilinçli hareket etmek, sağlığın korunması açısından çok önemlidir.

Kedi Tırmaladığında Ne Yapılmalı?

Kedi tırmalama veya kedi ısırması gibi bir durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka öncelikle “kuduz” dikkate alınmalıdır. Özellikle sokak kedisi tarafından böyle bir müdahaleye maruz kalındığında kuduz olup, olmadığını bilmek pek mümkün değil. Kuduz gibi son derece ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmamak adına mutlaka en kısa süre içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yapılacak testlerle kuduz olup, olmadığının teşhisi ve gerekliliği halinde erkenden tedavisi sağlanabilir.

Kedi tırmalamasında ne yapılır sorusunda gerçekleştirilecek yaklaşım ise ev kedileri için biraz daha farklıdır. Özellikle kedi aşı takvimine uygun şekilde aşıları yapılmış olan ev kedisinin tırmalaması durumunda risk faktörü sıfıra yakındır. Böyle bir durumda yaraların iyileşmesi beklenebilir. Herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz ve kronikleşen etkiler görülmesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurulması yeterlidir.

Evde Kedi Tırmaladığında Ne Yapılmalı?

Aşılarının yapıldığından emin olunan bir kedinin tırmalaması durumunda ilk müdahalenin soğuk su olması gerekir. Özellikle soğuk suyun mikrop kırıcı ve uyuşturucu etkisinden yararlanılır. Böylelikle mikropların açık yara üzerinde bir etkileşime girmesi engellenebilir. Ardından ise mutlaka “antiseptik” özelliği bulunan bir krem ile yaralanan bölgenin temizlenmesi gerekir. Kremin sürülmesinin ardından da açık yaranın havadaki ve çevredeki mikrop/bakteri gibi faktörlere karşı açık kalmaması için yara bandı ile kapatılması gerekir. Bu şekilde kedi tırmalamasında ne yapılır sorusu için ilk acil müdahale en doğru şekilde yerine getirilmiş olunur. Kedi tırmalaması veya kedi ısırması gibi durumlar kesinlikle ihmal edilmemeli ve gerekli önem verilmelidir.

 

Etiketler: kedi tırmalaması, kedi tirmalamasi
Nisan 13, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR