Kedi Tüyü Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedi Tüyü Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Evcil hayvan besleyenler için evdeki en önemli sorunların başında dökülen tüyler gelir. Özellikle kedi gibi çok yoğun tüy dökebilen evcil hayvanlar, çok fazla rahatsız verebilmektedir. Her tarafa ve her kıyafete tüy bulaşmasının oluşturduğu olumsuz görselliğin ötesinde insan sağlığı açısından da risk teşkil ediyor. Bu yüzden kedi tüyü dökülmesi nasıl engellenir konusunda bilgi sahibi olmak her kedi sahibi için büyük bir önem taşımaktadır. Yapılacak küçük müdahaleler ile kedilerdeki tüy dökme durumunu tamamen kesilebilmesi mümkün değildir. Hatta hiçbir ileri teknikle bile mümkün olmaz. Bu nedenle kedilerde tüy dökülmesi sorunu ancak önlemli oranda düşürülebilir.

Kedilerin Tüyünün Dökülmesini Engelleme Yöntemleri

Kedi tüyü dökülmesi nasıl engellenir hiç bilmeyenler için birkaç pratik tüyo bulunmaktadır. Bunların en başında da tabii ki saçlarda olduğu gibi kedilerin tüylerinde de periyodik tarama yapılmasıdır. Yani kedilerin tüylerinin düzenli olarak tüm tüylerinin taranması gerekir. Bu şekilde yere dökülmeyi bekleyen kırık ve zayıf tüylerinin fırça vasıtasıyla hemen vücudundan arındırılması sağlanabilmektedir. Bu işlem için en önemli noktalardan birisi ise doğru fırça seçimidir. Kedinin tüy yapısı ve boyutlarına uygun fırça veya tarak kullanılması gerekir. Böylelikle hem dökülen tüyleri toplamak mümkün olur hem de deri altında kan dolaşım hızının arttırılması mümkün olur. Bu şekilde tüylerin güçlenmesi de söz konusu olur.

Kedilerde tüy dökülmesi sorunun birden fazla ortaya çıkış nedeni bulunabilmektedir. Bunların en başında en bilindik olanı mevsim kaynaklı tüy dökülmesi geliyor. İlkbahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte ısınan havalarda kışın onu sıcak tutan tüylerini yoğun şekilde dökmeye başlar. Bununla birlikte kedi tüyü dökülmesi beslenme kaynaklı, hastalık kaynaklı, hormonal değişim kaynaklı ve hatta stres kaynaklı olabilir. Hastalık kaynaklı tüy dökülmelerine karşı mutlaka periyodik sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Eğer beslenme yani tüylerine iyi gelmeyen besinler olabileceğinden mama değişimiyle kedi tüyü dökülmesi engellenebilir. Kedi tüyü dökülmesi nasıl engellenir sorusu için bir diğer önemli husus ise kedilerin stresli olmaları göz önünde bulundurulmalıdır. Bulunduğu ortamda kendisini rahatsız hissetmesi, korkması veya sinirli olması gibi ruh halleri kedilerde tüy dökülmesine yol açabilir.

 

Etiketler: kedi tuyu dokulmesi, kedi tüyü dökülmesi
Nisan 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR