Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Şirinlikleri, hareketleri ve yaşam tarzları ile her zaman kendilerine büyüleyen kediler, doğaları gereğince pek çok canlı türünden farklılıklar taşır. Bu farklılıklarının arasında kedilerin yaş hesaplamaları da yer almaktadır. Pek çok kedi sahibi tarafından kedisinin kaç yaşında olduğunun belirlenmesinde standart insan yaşı için kullanılan hesaplama yöntemi kullanılır. Bu nedenle kedi yaşı nasıl hesaplanır sorusu öne çıkar. Ancak kedilerin yaşlarının hesaplamalarında özel bir yöntem kullanılması gerekmektedir. Tamamen bilimsel verilere dayalı olarak belirlenmiş olan kedi yaşı hesaplama yöntemi ile kedilerin yaşının tam olarak belirlenebilmesi mümkün olur. Dolayısıyla kedisinin kaç yaşında olduğunu merak eden kedi sahiplerinin kedi yaşı için belirlenen hesaplama yöntemini kullanması gerekir.

Kedi Yaşı Hesaplama Yöntemi

Bir kedinin yaşının hesaplanması için dikkat edilmesi gereken en temel husus yıl bazlı değil aylık bazlı olarak hareket edilmesi gerektiğidir. Kedi yaşı nasıl hesaplanır sorusu için temel bir bilgi bulunmaktadır. Genellikle insan yaşına göre kedinin kaç yaşında olduğunu hesaplamak için insan yaşına göre 7 ile çarpılmaktadır. Ancak bu son derece kaba bir hesaplama olacağından tam sonucu veremez. Çünkü kedilerin yaşlarının hesaplanmasında tıpkı tüm canlılarda olduğu gibi fizyolojik gelişimleri göz önünde bulundurulur. Buna göre de iyi bakıma sahip ve dengeli beslenen bir kedinin dünyadaki ilk 12 aylık dönemleri insan yaşına göre yaklaşık 10 ile 14 yaşa denk gelmektedir. Dolayısıyla bir kedi 2 yaşına geldiğinde aslında 25 yaş civarındadır. İlk 2 ile 3 yıllık sürenin ardından büyüme hızları düşmeye başlar. Bu nedenle 2 yaşından sonra kedilerin her bir yılı için 4 yaş eklenmesi gerekir.

Kedi Yaşı Nasıl Belirlenir?

Dünyaya geldiği tarih konusunda tam bilgiye sahip olunmayan kedilere yönelik olarak kedi yaşı nasıl hesaplanır sorusuyla ortalama yaşlarının hesaplanabilmesi mümkündür. Tamamen bilimsel verilere bağlı olarak belirlenmiş olan kedilerin yaşlarına göre fizyolojik özellikleri bu hesaplamada ana verileri oluşturur. Buna göre bir kedinin yaşının tespit edilmesinde; diş, kas yapısı, göz durumu ve tüy yapısı göz önünde bulundurulur. Bu veriler ışığında doğum tarihi bilinmeyen bir kedinin yaklaşık yaşının hemen hemen doğru şekilde belirlenebilmesi mümkündür. Böylelikle hangi kedinin kaç yaşında olduğu muammasının ortadan kaldırılabilmesi mümkün olmaktadır.

Etiketler: kedi yaşı, kedi yasi
Nisan 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR