Kediler Hangi Tadı Algılayamaz?

Kediler Hangi Tadı Algılayamaz?

Fizyolojik özellikleri ile pek çok açıdan çoğu canlıya göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip olan kediler, hayatının her alanında da bunu güçlü bir şekilde hissettirir. Oldukça hareketli ve hızlı olması gibi fizyolojik farklılıklarının yanı sıra kedilerin koku ve tat alma konusundaki kabiliyetleri de oldukça yüksektir. Çok rahat bir şekilde her bir şeyin içerisinde yer alan bileşenleri dahi tadından veya kokusundan ayrıştırabilmektedir. Tabii ki kendi zeka kapasitesi ve deneyimleri üzerinden bunları sınıflandırmaktadır. Ancak son derece keskin ve etkili bir koku ve tat alma becerisine sahiptir. Bu özellikleri ile birlikte tek bir tat konusunda sorun yaşar. Bu nedenle de kediler hangi tadı algılayamaz şeklinde bir soru ortaya çıkar.

Kedilerin koku ve tat alma duyuları oldukça gelişmiş ve kusursuz şekilde çalışan bir sisteme sahiptir. Ağız ve burun ile son derece güçlü bir koku alma sistemi yaratan kediler, son derece sıra dışı canlılardır. Bir kedinin dili üzerinde 10 milyonu aşkın tat alma tomurcuğu olarak isimlendirilen yapı bulunmaktadır. Bu yapılar sayesinde tüm lezzetleri son derece pratik bir şekilde birbirinden ayrıştırabilmektedir. Ancak bu denli güçlü tat ve koku ayrıştırma ve tespit edebilme özelliğine sahip olsa da kedilerin bir tat konusunda çok ciddi sorunu bulunuyor. Kediler hangi tadı algılayamaz şeklinde bir soruya mahal veren bu durumun müssebibi tatlı tadıdır.

Kediler Neden Tatlı Tadını Alamazlar?


Kedilerin tüm lezzetleri anında ayrıştırabilmesine yardımcı olacak dilindeki o geniş tat alma tomurcuklarının çok kör bir özelliği bulunuyor. Kedilerin dillerindeki tat alma tomurcukları içerisinde tatlı tadını alabilmelerini sağlayacak bir bölüm bulunmamaktadır. Kedilerde “T1R2” isimli genin bulunmamasından mütevellit, tatlı tadının anlaşılabilmesini sağlayan “T1R2” ve “T1R3” adındaki alt birimler arasında kalır. Bu nedenle de kediler tarafından tatlı tatlarının anlaşılabilmesi mümkün değildir. Bu durumda öyle lezzeti olmayan bir şey yemelerine neden olduğundan tatlı olan besinler ile araları pek iyi değildir. Ancak yine de ne olursa olsun içgüdüsel olarak kediler buldukları besini asla kaçırmama prensibine sahiptir.  

Etiketler: kedi
Mayıs 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR