Kediler ne kadar sürede doğurur?

Kediler ne kadar sürede doğurur?

Dünya üzerinde en çok beslenen evcil hayvan kedilerdir. Her zaman insana neşe, mutluluk ve heyecan katan bir canlı türü olan kediler, şirinlikleri ile geçmişten beri insanoğlunun yaşamında kendisine yer bulmuştur. Doğal ve şirin halleri, özgürlüklerine düşkün ve her birinin kendisine has karakteristik özellikleri insanların yaşamlarında çok sık şekilde yer vermelerine neden oluyor. Bu şirinlik abidelerinden daha fazla elde etmek için ise kedilerde çiftleşme gerçekleştirilebiliyor. Kedi çiftleşme dönemleri genellikle yılın Mart ayında olarak düşünülmektedir. Ancak bu ayda yoğunlaşır. Yıl boyunca kedilerin çiftleşmesi görülebilir. Bu durum dişi kedi sahipleri için kediler ne kadar sürede doğurur başta olmak üzere kedilerde üreme konusunda bilgi edinmesi çok önemlidir.

Kedi Hamilelik Süresi Ne Kadardır?
 

Her kedi türünde cinsel olgunluk 6 ay ile 9 ay aralığındaki periyotta gerçekleşir. Cinsel olgunluğa erişmiş bir dişi kedi sahibi olunması halinde yakın bir dönem içerisinde çiftleşmesi ve hamile kalması son derece muhtemeldir. Hatta bu son derece doğal ve olağan bir durumdur. Eğer dişi kedi kısırlaştırılmamış ise mutlaka hamile kalmaktadır ve hatta kalmalıdır. Ancak kedilerde hamilelik dönemi oldukça hassas ve narindir. Bu dönemde dişi kedinin ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanarak, konforunun yüksek tutulması gerekir. Bunu yaparken de onu sıkmamak ve rahatsız etmemek çok önemlidir. Bu yüzden kediler ne kadar sürede doğurur gibi bilgilere vakıf olunması gerekmektedir.

Kediler ne kadar sürede doğurur sorusunun yanıtı ise çiftleşmeden sonraki ortalama 2 aylık periyot şeklindedir. Yani kedilerin hamilelik süreleri, ortalama olarak 58 gün ile 65 gün aralığında değişebilmektedir. Bu hamilelik süresi içerisinde gerçekleştirilecek doğumlar tamamen doğal ve sağlıklıdır. Ancak hamile olan kedinin hamilelik süresi 2 ayı geçmesine rağmen halen doğum gerçekleşmedi ise mutlak suret ile uzman veteriner hekime başvuru gerçekleştirilmesi, kedinin sağlığı açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Kedilerde hamilelik süresini hesaplayabilmek için ne zaman hamile kaldığını da bilmek gerekir. Bunun için kedilerde hamilelik belirtileri olan iştahta artış, ani kilo alımı, uyku süresinin uzaması, meme uçlarında kızarıklık ve büyüme gibi belirtileri dikkate alınmalıdır.

Etiketler: kedi doğumu
Mayıs 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR