Kediler Neden Kusar?

Kediler Neden Kusar?

Her evin neşe kaynağı olan ve şirinlikleri ile sosyal medyayı da etkisi altına alan kediler, kendisine has özellikleri ile her zaman insanları büyülemeyi başarır. Bu nedenle de dünya genelinde en fazla beslenen evcil hayvanlardan birisi konumunda bulunuyor. Ancak evde bir kedi beslemek sadece yemek, tuvalet ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmasından oluşan bir sorumluluk yapısına sahip değildir. Bunun çok daha ötesinde oldukça önemli sorumlulukları sahibine yüklemektedir. Bu sorumlulukların en başında da tabii ki doğal olarak kedilerin sağlığı geliyor. Her zaman kedilerin sağlık durumunu hareketlerinden takip etmeye çalışmak gerekmektedir. Kedi sahiplerinin en sık gördükleri durumlardan birisi de kedi kusması durumudur.

Kedi Kusması Nedenleri?


Bilimsel araştırmalara göre kedilerin kusmaları son derece doğal bir süreçtir. Ancak bu her kusmanın mutlaka doğal olduğu anlamına gelmemektedir. Zira yediği bir besinin dokunmuş olması, çeşitli rahatsızlıklara yakalanmış olması ya da sokağa çıkıyorsa zehirlenmiş olması ihtimali söz konusu olabilir. Bu olasılıkların dışında kedi kusması tamamen doğal bir durumdur. Çünkü kediler kusarak, midelerinde birikmiş olan tüm tüyleri dışarıya attığı gibi sindirim sistemini de yenilemektedir. Kediler son derece titiz ve temiz canlılardır. Bu doğrultuda düzenlenmiş olan fizyolojileri de bu konuda onlara oldukça yardımcı olur. Kedilerin dilleri hafif dikenli/tırtıklı bir yapıya sahiptir. Bu sayede gün içerisinde en az bir defa olacak şekilde tüm vücudunu yalayarak, temizlemektedir. Ancak bu yalama yani kişisel temizliği sırasında diline takılan tüyleri doğrudan midesine gider. Burada zaman içerisinde dışarıya atılamayan tüyler birikerek, kalıplaşır. Bunun sonucunda da tüyler kedinin midesin kist oluşturur.

Yuttuğu tüylerin midesinde teşkil ettiği riskler gereğince doğal bir güdü olarak kediler bu tüyleri dışarıya atmaktadır. Bu nedenle de kediler düzenli olarak kusmaktadır. Kediler periyodik şekilde ayda en az 1 defa olacak şekilde kusar. Kusarak midesinde biriken tüm tüyleri son derece sağlıklı bir şekilde dışarıya atar. Kedi kusması eylemi için çoğu zaman kediler ot yer. Kedilerin ot yemesinin sebebi de kusmalarına yardımcı olmasıdır.

Etiketler: kedi kusması
Haziran 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR