Kızgınlık Dönemindeki Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Kızgınlık Dönemindeki Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Kızgınlık dönemi olarak bildiğimiz Östrus, erkek kediler ve dişi kedilerde farklı etkilerle kendisini gösterir. Dişi kediler olağan takvimlerinde yılda iki defa olmak üzere ilk ve son bahar aylarına girişte kızgınlık dönemine girerler. Ancak kedilerin evlerde beslenmesi, evlerdeki konfor ve sıcaklık, bu takvimin hayli şaşırmasına bazen kış aylarında da birkaç defa kızgınlık dönemi geçirmelerine sebep oluyor. Bu dönemde kediler hormonlarının kontrolünde bir çiftleşme isteğiyle zirveye ulaşırlar. Çok yüksek seslerle bağırarak, her tarafa sürünüp koku bırakarak ve yerlerde kıvranır şekilde sürünerek bitmek bilmez bir enerjiyle ortalığı ayağa kaldırırlar. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi nasıl sakinleştirilir? Sorusu da bu sebeple en sık sorulan sorular arasında yer alır.


Ne yapılmalı?


Eğer bir dişi kedi sahibiyseniz kızgınlık dönemindeki dişi kedi nasıl sakinleştirilir? Hakkında mutlaka bilgi sahibi olmanız gereklidir. Çünkü zaman zaman hem sizi hem de etrafınızda ki tüm komşuları aşırı derecede rahatsız eden olaylarla karşılaşabilirsiniz. Kızgınlık dönemi geçiren bir kediyi rahatlatmanın en önemli yolu, kendinizi yormak pahasına da olsa kedinizin de yorulacağı oyunlara başvurmanızdır. Oyun sırasında enerjisini harcamasını sağlayabilir ve hemen ardından da sevdiği yemeklerden vererek doymasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kediniz, hemen uykuya yönelecek ve bu süre içerisinde kızgınlığını bastırmış olacaksınız. Bu yöntem en çok fayda sağlayan yöntem olarak biliniyor. Bununla birlikte her zaman kesinlikle işe yarar demekse hayli zor.


İlaçla sakinleştirme


İlaçlar kullanılarak sakinleştirme yöntemi, Kızgınlık dönemindeki dişi kedi nasıl sakinleştirilir? Sorusuna yanıt arayan herkesin, kısa bir araştırmayla bulduğu cevaplar arasında yer alıyor. Bununla birlikte bu ilaçların birer hormon ilacı olduğu unutulmamalıdır. Kesinlikle veteriner kontrolü ve önerisiyle kullanılmalıdır. Veterinerler bu ilaçların en fazla 2 defa kullanılması gerektiğini ve bu yola başvurmanın çok çaresiz kalındığı zaman olması gerektiğini söylüyorlar. Ancak yoğun kullanım, kızgınlık belirtilerinin görülmesiyle birlikte kullanılmaya başlanması ve her rahatsız etmeye başladığında da ilaçla sakinleştirme yönündedir. Bu ilaçlar hormon ilaçlarıdır, iğne ve tablet şeklinde üretilir ve dostlarımız için kalıcı hasarlar oluşturma riskleri taşırlar. Dolayısıyla bir dişi kedinin kızgınlık dönemine girmemesi için, onu uzman ellerde kısırlaştırmanız en doğru yoldur.

Etiketler: kızgınlık dönemi, kedi kızgınlık, dişi kedi kızgınlık
Eylül 01, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR