Köpek Hamileliği Nasıl Anlaşılır?

Köpek Hamileliği Nasıl Anlaşılır?

Dişi köpek sahibi olan kişilerin illaki bir zaman mutlaka karşı karşıya kalacağı durumlardan birisi de köpeklerin hamile kalmasıdır. Doğal üreme fizyolojisi gereğince dişi köpekler hamile kalabiliyor. Ancak insanlarda olduğu gibi doğrudan bu hamileliğin takibinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir. Köpeğinde bunu doğrudan anlatabilme imkanı bulunmadığından dişi köpeklerin hamile olup, olmadığını bilmek için mutlaka hassas bir takip gerçekleştirilmesi gerekir. Bu kapsamda köpek hamileliği ile ilgili olarak dişi köpeklerde çeşitli etkiler ve değişimler gözlemlenebilir. Köpeklerin hamileliğinin ne kadar erken tespit edilirse o kadar sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesine olanak sağlayacaktır. Bu yüzden mutlaka köpeklerin hamileliklerinin en başından itibaren biliniyor olması köpeğin sağlığı açısından çok önemlidir.


Köpek Hamileliğinin Anlaşılmasında Kullanılabilecek Yöntemler


Dişi köpek sahiplerinin, köpeklerinin çiftleşme dönemlerinde hamile kalıp, kalmadığını anlayabilmelerine yardımcı olacak önemli detaylar bulunuyor. Bu kapsamda köpeğin hamile kalıp, kalmadığını anlayabilmek için hamileliğin köpeğin fizyolojisinde getirdiği değişimler takip edilebilir. Bu kapsamda özellikle dişi köpeklerin hamileliklerinin 25 ile 30 gün civarında meme uçları daha belirgin hale gelir. Köpek hamileliği belirlemede en etkili yöntemlerden birisidir. Köpeğin meme uçları şişecek ve daha belirgin bir hale gelecektir.

Hamile kalan dişi köpeklerde hamileliğin başlangıcından hemen hemen 45 ile 50 gün kadar sonra vajinal bir akıntı meydana gelir. Bu tip akıntı ve fizyolojik değişimler köpeklerin hamileliklerinin anlaşılmasın yardımcı olur. Aynı zamanda da dönemsel olarak etkileri temsil ettiğinden hemen hemen hamileliğin ne zaman başladığının da anlaşılmasına yardımcı oluyor. Hamileliğin 50.gününde sonra dişi köpeklerin karın bölgesinde olağandışı bir şişkinlik meydana gelmeye başlar. Bazı dişi köpeklerde gebelik dönemi içerisinde ciddi bir iştah kaybı da söz konusu olabilir. Bu nedenle dişi köpeklerin çiftleştirilmesinden sonraki süreçte normalde hiç bırakmadığı mamasını arttırmaya başlaması da hamile olmasından şüphe edilmesi açısından önemli bir nedendir. Bu yüzden köpeklerin hem fizyolojik hem de ruh hali durumunun düzenli ve iyi bir şekilde takibinin gerçekleştirilmesi gerekir. Köpek hamileliği tespit edildikten sonra mutlaka uzman veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması da sağlıklı bir hamilelik süreci için çok önemlidir.

Etiketler: Köpek hamileliği
Temmuz 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR