Köpek Isırmasında Ne Yapılır?

Köpek Isırmasında Ne Yapılır?

Köpekler her ne kadar insanların sadık dostları olsa da ruhsal durumları, türlerinin getirdiği özellikler ve daha pek çok farklı nedenle saldırganlaşabilir. Böyle bir durumda güçlü fizyolojisi ve avcı güdüleri ile fazlasıyla hasar verici ısırma eylemlerinde bulunabilir. Bu nedenle köpek sahiplerinin ve hatta herkesin köpek ısırması durumunda ilk yapılması gerekenler konusunda bilgi sahibi olması büyük önem taşır. Köpeğin ısırması durumunda kişide oluşturdukları tahribatın ciddiyetine göre hareket edilmesi gerekir.

Köpek Isırmasında Yüzeysel Yaralar İçin Yapılması Gerekenler


Köpek ısırması
durumunda oluşan tahribatın ciddiyetine göre yapılacak işlemler farklılık gösterebilmektedir. Çünkü çok şiddetli tahribat durumunda bazı ilk müdahaleler atlanarak, daha ciddi müdahalelerin gerçekleştirilmesi ehemmiyeti söz konusu olabilir. Bu nedenle köpeklerin ısırması durumunda kişide meydana gelen tahribatın yüzeysel ve diş delik yaraları şeklinde iki farklı biçimde değerlendirilmesi gerekir. Yüzeysel yaralanma olarak belirtilen köpeğin ısırma eyleminde bulunduğunda tam olarak ısıramaması ya da derinin üzerinden yaralamış olması durumudur. Böyle bir durumda ilk yapılması gereken işlem mutlaka bölgenin enfeksiyona karşı temiz bir su ile bölgenin temizlenmesidir. Bu temizleme işlemi ardından bakteri ve enfekte durumuna karşı “hidrojen peroksit” ya da “izopropil alkol” yardımıyla tamamen hijyenik hale getirilmesi gerekir. Antibakteriyel merhemlerinde son olarak uygulanması ilk müdahale sürecini oluşturur.

Köpek Isırmasında Ciddi Yaralanmalar İçin Yapılması Gerekenler


Güçlü ve yüksek basınç kuvvetine sahip olan köpeklerin dişlerinin derinin altına işlediği deri bütünlüğünü bozan derin yaralar oluşturabilir. Böyle bir durumda öncelikli olarak boyun ya da baş bölgesinde bulunup, bulunmadığına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde vücudun diğer bölgelerinde atardamara denk gelip, gelmediğinin tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü bu bölgelerde kanamalar ölümcül boyutta olabilir. Bu bölgelerin dışındaki durumlarda kanamaya izin verilmelidir. Kanama ile bölgenin temizlenmesi sağlanır. 5 dakikalık hafif kanamaya izin verme sürecinden sonra kanamanın durdurulması için profesyonel destek talep edilmelidir. Kanamanın durmaması durumunda 5-10 dakika boyunca akan su altında sabunla bölge temizlenmelidir. Bununla birlikte köpek ısırması için yaygın olarak yapılan hatalardan birisi olan bandaj uygulaması yerine yaranın açık kalmasına izin verilmelidir.

Etiketler: köpek ısırması
Haziran 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR