Köpek Kimliği Nasıl Çıkarılır?

Köpek Kimliği Nasıl Çıkarılır?

Eski uygulamada köpek kimliği, veterinerler tarafından verilen ve yapılan aşılarının not edildiği, köpeğin cinsinin ve özelliklerinin bulunduğu bir belgeden ibaretti. Köpek kimliği ya da pasaportu olarak da bilinen bu belgeyle, özellikle kuduz aşısı ve diğer aşılarının yapılıp yapılmadığı anlaşılabiliyor, şehirlerarası ve yurtdışı yolculuklarda gerekli belge olarak kullanılıyordu. 2018 Yılının Şubat ayında resmi gazetede yayınlanan bir yöntemlikle, artık bu durum değişiyor. Köpekler için 2021 yılının Ocak ayı itibariyle geçerli olacak olan yönetmelikte, artık köpek kimliği hayvanı sahiplendikten sonra en fazla 3 ay içerisinde çıkarılması zorunlu hale getiriliyor. Bu sebeple Köpek kimliği nasıl çıkarılır? Sorusu da önem kazandı. Kimlikle birlikte, köpeğin sol kulağının alt kısmına bir de mikroçip yerleştirilecek. Ayrıca bu işlem yapıldıktan hemen sonra, ilgili belediyeye başvurarak, kimliğin kaydını yaptırmanız da zorunlu. İlgili yönetmelik, Köpek, kedi ve gelincikleri kapsıyor.

Kimlik ve Mikroçip


Köpek kimliği nasıl çıkarılır?
Sorusu, yönetmeliği 2021 Ocak ayı itibariyle başlayacak olan yeni uygulama nedeniyle, sıklıkla sorulan bir soru haline geliyor. Sahibi olduğunuz köpeklerin, bir veterinere götürülerek, yapılması gereken tüm aşılarının yapılması ve takip altına alınması, yapılması gereken ilk şey. Bu sırada köpeğiniz için bir kimlik kartı çıkarılıyor ve boyunlarının altına da mikroçip yerleştiriliyor. Ardından ilgili belediyeye başvurarak, kimliğin kaydını yaptırmanız gerekiyor. Bu sayede köpeğin resmi sahibi olabiliyorsunuz. Bu uygulamayla, özellikle terk edilen köpek ve evcil hayvanların kontrolünün yapılması ve hayvan sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirmesi hedefleniyor.

Kimlik Çıkarılmazsa Ne Olur?


Yeni uygulamayla birlikte, kimlik çıkarılmayan tüm hayvan sahipleri, belirlendiğinde cezai işlemle karşılaşacak. Hayvanın kaybolması, kimliğin kaybolması gibi durumlarda, en çok 60 gün içerisinde kayıp bildirisi yapılması zorunlu olacak, hayvan sahibinin değişmesi sırasında, Sahiplik değişikliği belgesi çıkarılacak. Bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde, köpeğin başıboş bulunması, başka sahipte bulunması, ölüm, tedavi ve bunun gibi olaylar sonucunda kimlik kartının veya gerekli belgelerin bulunmaması halinde, çeşitli cezalar hayvan sahiplerine uygulanacak. Bu nedenle Köpek kimliği nasıl çıkarılır?  Konusunda bilgi edinmeniz ve en kısa süre içerisinde kimliği çıkarmanız mecburi hale geldi.

Etiketler: Köpek Kimliği
Kasım 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR