Köpek Nasıl Kısırlaştırılır?

Köpek Nasıl Kısırlaştırılır?

Köpek sahipleri köpeklerinin kısırlaştırılması konusunda kararsız kalabiliyor. Her ne kadar köpeklerin sağlığından endişe duyuluyor olsa da aslında köpeklerde kısırlaştırma düşünülenin aksine daha yararlıdır. Köpeğinin çiftleşmesini istemeyen ve buna bağlı ortaya çıkabilecek sorunları engellemek isteyenler köpeklerini kısırlaştırabilir. Özellikle de köpeklerin fizyolojik olarak cinsel dürtülerine bağlı yaşadıkları sorunlar kısırlaştırma ile engellenebilir. Köpeğini kısırlaştırmaya karar verenlerin merak ettikleri köpek nasıl kısırlaştırılır sorusunun yanıtı temel olarak dişi ve erkek köpekler için farklı şekildedir.

Erkek Köpek Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Erkek köpek nasıl kısırlaştırılır sorusunun yanıtı aslında cerrahi müdahale ile testislerinin çıkartılmasıdır. Erkek köpekler için tıbbi olarak belirlenmiş olan herhangi bir kızgınlık dönemi bulunmamaktadır. Bu nedenle de dişi bir köpek ile bir araya gelmesi durumunda dürtülerinin hakimiyetine kapılabilmektedir. Bununla birlikte erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi dişi köpeklere göre daha basit bir cerrahi operasyondur. Çünkü erkek köpeklerde kısırlaştırma uygulamaları sadece ufak bir kesi ile testislerin çıkartılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Genellikle operasyonun ertesi günü denetlenen egzersizler ile hareketli yaşamlarına dönmeye başlayabilmektedir.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Dişi köpek nasıl kısırlaştırılır merak edilmektedir. Dişi köpekler, erkek köpeklere göre daha zorlu ve daha uzun süren bir operasyondan geçmek durumunda kalmaktadır. Dişi köpeklerin kızgınlığa girmesinin ve gebe kalmasının önlenmesi maksadı ile yapılmaktadır. Bununla birlikte dişi köpeklerin ilerleyen yaşlarda meme kanserine yakalanma riskinin de kısırlaştırma ile düşürülebildiği tespit edilmiştir. Bu gibi nedenlerle de dişi köpekler için kısırlaştırma işlemi uzman veteriner hekimler tarafından da tavsiye edilmektedir.

Ortalama olarak 30 dakika ile 45 dakika aralığında süren anestezi etkisi altında cerrahi bir müdahaledir. Bu müdahaleler ile dişi köpeklerin yumurtalık ve rahmi tamamen çıkartılır. Bu nedenle de dişi köpeklerde kısırlaştırma sonrasın nekahet süreci erkek köpeklere göre biraz daha uzundur. Bu süre 1 hafta 10 günü alabilmektedir. Bu süre içerisinde dişi köpeklerin bakımının hassas şekilde yapılması ve hareketliliğini minimal seviyeye getirmek çok önemlidir. Nadir olarak görülse de mide bulantısı ve istifra hali gibi durumlara karşı sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Bu şekilde güvenli ve sorunsuz bir şekilde dişi köpeklerde kısırlaştırma yaptırılabilir.

 

Etiketler: Köpek kısırlaştırma
Mayıs 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR