Köpek Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Köpek Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Köpek sahibi olanlar veya olmayanlar için bir köpeğin yaşı her zaman merak konusu olabiliyor. Genel olarak toplumda köpek yaşı hesaplaması yaparken, insan yılına göre 7 ile çarpma yöntemi kullanılır. Ancak bu yöntem yaygın olarak bilinenin aksine hatalı bir hesaplama yöntemidir. Çünkü köpeklerde yaş hesaplamaları yapılırken birden fazla değişken söz konusudur. Bunların en başında da köpek ırkları gelmektedir. Çünkü her bir köpek ırkının gelişim durumu gibi hususları birbirinden farklıdır. Bu durumda yaşlarının hesaplanmasında farklı kriterlerin göz önünde bulundurulmasını gerektiriyor.

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpeklerin yaş hesaplamaları yapılırken köpeğin ırkına göre büyüklüğü baz alınır. Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Veterinerler Birliği tarafından köpek yaşı hesaplamalarının farklı şekillerde alınışına ilişkin bir açıklama gerçekleştirildi. Köpek yaşı hesaplamalarında “9 kg ve altı”, “9kg ve 22 kg arası” ve “22 kg ve üzeri” şeklinde kriter göz önünde bulunduruluyor. Buna göre;

Köpek yaşının hesaplamasında tüm köpeklerin ilk yaşı, insan yaşına göre 15 yaşa hitap ediyor. Bu yüzden ilk yaşını doldurmuş olan bir köpek insan yaşına göre 15 yaşında oluyor.

Köpeklerin ikinci yılı ise insan yaşına göre 24 yaşa denk geliyor. Çünkü köpeklerin ikinci yılı için yaklaşık olarak 9 insan yaşı baz alınıyor.

Köpeklerin üçüncü yıldan itibaren yaş hesaplamalarında her bir 1 insan yılı, ortalama 5 köpek yılına denk geliyor. Bu nedenle her köpek türü için 3.yıldan itibaren her yıl 5 yaş eklenmesi gerekmektedir.

Köpeğin Görünümünden Yaşını Belirleme

Köpek yaşı belirleme noktasında köpeklerin fiziksel durumu da gözlemlenebilir. Tüyleri, derisi, enerjikliği, dişleri ve gözlerine bakılarak tam sonuç sağlamasa da ortalama bir köpek yaşı belirlemek mümkündür. Tüylerinin canlılığını kaybetmiş olması, enerjikliğinin az olması, dişlerinde ve gözlerinde parlaklığın nispeten daha düşük seviyede olması gibi bileşenler köpeğin ileri yaşlarda olduğunu gösteren işaretlerden birisidir. Bunun dışında kalan köpekler fizyolojilerine yani büyüklüklerine göre yavru ve genç olacak şekilde aşağı yukarı tespit edilebilir. Ancak bu şekilde harici bakış açısı ile bir köpeğin tam olarak kaç yaşlarında olduğunu belirleyebilmek, ırk faktörü sebebi ile bile pek mümkün olmaz.

 

Etiketler: Köpek Yaşı
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR