Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Eskiden beri köpek yaşı hesaplamak için kullanılan bir yöntem, insan yaşıyla kıyaslamayla gerçekleştirilir. Buna göre köpeğin yaşının 7 ile çarpımı sonucunda elde edilen rakam, köpeğin insan yaşına göre orantılanmasını sağlardı. Ancak bu hem her zaman başvurulan yöntemdi ve hem de yanlış olduğu biliniyordu. En basit kanıt olarak 1 yaşına ulaşmış bir köpek artık üreme fonksiyonuna sahiptir. Ancak bu hesaba göre insan yaşına göre 7 yaşında olması ve henüz ergenliğe bile girmemiş olması ayrıca üreme fonksiyonu kazanmamış olması gerekir. Köpek yaşı nasıl hesaplanır? Sorusuna ciddi bir yanıt vermek artık mümkün oluyor. İnsan yaşına orantılı bir hesap yapabilmek içinse, bir formül kullanmak gerekiyor.

Köpek Yaşı Hesaplama Formülü


Zaman insanlar ve köpekler için aynı şekilde geçmiyor desek yeridir. Zira insanların yaşlanma hızları ile köpeklerin yaşlanma hızları aynı şekilde değildir. Buna göre bir köpek ilk yaşını doldurduğunda, yaklaşık olarak 31 insan yaşına denk gelen bir yaşlanma süreci geçiriyor. İkinci yaşını doldurduğunda ise bu rakam 9 yıl daha ekleniyor ve insan yaşına göre 40 yaşında oluyor. Bu şekilde köpeklerin yaşadığı yıl fazlalaştıkça, yaşlanma hızları da düşüyor. Dolayısıyla bir köpek 10 yaşına geldiğinde, yaklaşık olarak 68-70 yaş aralığında oluyor ve eski 1x7 formülü sadece on yaşında ki köpekler için tutuyor. Peki Köpek yaşı nasıl hesaplanır? Bunun için hazırlanmış olan yeni formül, bilimsel olarak da kullanılıyor. Bu formül şu şekilde “ 16*ln (köpek yaşı )+31 “. Formülde ki ln matematikte bir doğal logaritma ve bunu hesaplamak için, ln hesaplaması yapan bir hesap makinesine ihtiyacınız var. Yine de bu formüle göre 1 yaşını doldurmuş bir köpek insan yaşı olarak 31 yaşında olarak kabul görüyor.

Formül Her Köpek İçin Doğru Sonucu Veriyor mu?


Köpek yaşı nasıl hesaplanır?
Sorusunun yanıtı her zaman kafa karıştırıcı olmuştur. İnsan yaşına orantılanması konusunda oldukça fazla değişkenin bulunması nedeniyle, her zaman tüm köpek ırklarında doğru sonuca ulaşamazsınız. Bir köpeğin cinsi, kilosu, tüy oranı, kas yapısı en doğru yaş sonucunu oluşturur. Bunun için de en doğru sonuç ancak uzmanlar tarafından belirlenebilir.

Etiketler: köpek yaşı hesaplama
Kasım 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR